söndag 30 december 2012

M. Ramones årskrönika 2012

Hej hopp, nu stundar årets slut och med det tänkte jag sammanfatta det gångna året i en liten prisgala innehållande mina personliga favoriter från 2012. 

Gott Nytt År med förhoppningar om ännu ett spännande kulturår 2013!


 FILM

Årets drama...


Motivering: Denna film är förmodligen årets bästa också. Men en underbar skildring av två tolvåringars kärlek till varandra skapar Wes Anderson filmfantasi. Med sitt sinne för känsla och stil blir resultatet perfektion, och en underbar rollbesättning blir grädden på moset i denna mästerliga dramakomedi som är svår att glömma.  


Årets action...

The Dark Kninght rises!
The Dark Knight Rises Poster

Motivering: Nolan bevisar igen att han är mästaren i denna filmkategori precis som Bale bevisar att han ÄR Batman. Med otroligt snygga effekter och en häftig story blir The Dark Knight rises ett avslut i världsklass och en fenomenal actionrulle att njuta av om och om igen.


Årets äventyr...

The Hobbit: En oväntad resa!
Motivering: Att väga upp förväntningarna  på den här filmen kan inte ha varit lätt. Å andra sidan var The Hobbit redan en succé innan den kom ut, tack vare Jacksons tidigare framgångar med Sagan om ringen-trilogin. Med denna film bevisar han att han fortfarande har det som krävs för att göra ett episkt filmäventyr. De gamla godingarna från de tidigare filmerna plus lite nya ansikten gör att vi älskar The Hobbit och väntar på nästa i ordningen. 


Årets skådespelerska...

Anne Hathaway!

 Motivering: Aktuell både i The Dark Knight rises och Les Misérables i år och förgyller filmåret, både med sin skönhet och utmärkta skådespelartalang. Vi kan helt enkelt inte få nog av denna amerikanska prinsessa som i år visar oss att hon är en av de mest framgångsrika i branschen just nu. 


Årets skådespelare...

Tom Hardy!
Motivering: 2012 har verkligen varit Tom Hardys år. Han har fått enorm uppmärksamhet, inte minst för sin förträffliga tolkning av skurken Bane i The Dark Knight rises. Vi gillar verkligen denna brittiska hunk och vi vet att vi får se mer av honom i framtiden.


MUSIK

 Årets rock...

Motivering: Årets mest efterlängtade skiva (i all fall för egen del). Vad skönt att den inte kom ut som en besvikelse, nu när det vart tyst om grabbarna från Fagersta ett bra tag (på musikfronten då, inte i media). Efter så stora ekonomiska tvister tog The Hives saken i egna händer och startade ett eget bolag. Resultatet är ren och skär underbar rock i albumet Lex Hives. 


Årets pop...

Born To Die
Motivering: En underbar och fräsch platta av Lana Del Rey, vars annorlunda röst sticker ut från mängden och lägger sig på minnet. En riktigt höjdarskiva har hon skapat, och det spelar ingen roll om hon har botox i läpparna och löshår. Born To Die är bra och ingenting kan ändra på det.


Årets kvinnliga artist/grupp...

 Lana Del Rey!
Motivering: Det är ingen hemlighet att jag gillar vår nya popdiva. Som jag skrev innan så har Lana verkligen förgyllt musikåret med sina låtar som inte bara vart många utan också riktigt bra. Hennes röst har så många olika lägen och stryka att det är fascinerande bara att lyssna till den. Go Lana!


Årets manliga artist/grupp...

Mando Diao!
Motivering: Med sitt mod och musikalitet har vi i år fått ta del av en briljant skiva som vi inte trodde kunde göras. Dessa duktiga svenska pojkar kan sin sak, så pass mycket att de helt kan byta den och ge sig ut på nya vatten. Deras nya skiva Infruset var inte bara en skiva på svenska, utan också tonsatta dikter av vår käre Gustaf Fröding. Mando Diao vet vad som krävs för att hålla sig heta i musikvärlden år 2012. 


Här kommer tre kategorier som inte riktigt kvalificerade sig till den riktiga prisgalan, men som jag tänkte att ni kanske ville ta del av i alla fall. 


Årets "tack som fan för att skiten är slut": The Twilight Saga: Breaking dawn- part2


Årets bortklippta scen: Dockorna i Tomtens verkstad

Årets störningsmoment: Nicki Minaj

1 kommentar:

  1. När jag såg bilden på Tom Hardy tänkte jag genast på Joffrey Baratheon. I boken har han nämligen fylliga läppar :p Fast jag tror inte jag vill se Joffrey le ett sådant leende, det hade varit hemskt olycksbådande

    SvaraRadera