fredag 4 oktober 2013

3 favoriter: Christoph Waltzs rollfigurer

Christoph Waltz fyller 57 år idag. Och eftersom han på senare år kammat hem två Oscars tänkte jag bjuda på tre utav mina personliga favoritrolltolkningar av vårt Österrikiske födelsedagsbarn. Varsågoda.


3. Alan Cowan från Carnage (2011)

Filmen av Roman Polanski som i stort sett bara utspelar sig i ett vardagsrum där fyra skådespelare har en enda stor dialog med varandra ger utrymme för enorma prestationer. Waltzs insatts är inget undantag. Han gör arbetsnarkomanen Alan fascinerande, lite skrämmande, men framförallt rolig. Jo, Carnage är faktiskt (trots namnet) en förbannat rolig film där Waltz verkligen är i sitt esse.

2. Dr. King Schultz från Django Unchained (2012)

Samarbetet med regissören Tarantino visade sig vara en perfekt matchning. Med denna roll kammade Waltz hem sin andra Oscarsstatyett för medverkan i en utav Tarantinos filmer. Återigen visar Waltz hur man gör en biroll till en huvudroll genom att ge karaktären en rolig framtoning, men med en djupare sida bakom fasaden. Så skapar man minnesvärda rolltolkningar.
1. Hans Landa från Inglourious Basterds (2009)

Rollen som den judejagande nazisten gav Waltz sin första Oscars. Ingen var mer värd priset än han. Hur kan man både hata och älska en karaktär? Med Waltz i rollen är det lätt. Hans Landa är sadist, men en förbaskat underhållande sådan. Därför kunde jag fortsätta att älska Waltz, även efter att jag under 153 minuter inte ville något hellre än att hoppa in och bitchslapa skiten ur Hans Landa. Mästerligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar