onsdag 14 augusti 2013

The Perks of Being a Wallflower (2012)



Patrick: My life is officially an after school special. 

Regisserad av Stephen Chbosky

Typiska tonårsfilmer når sällan ett snittbetyg över 7,5 på filmsajten IMDb. The Perks of Being a Wallflower har 8,1. Jag kan inte peka ut exakt vad som gör den så bra att den har en plats på IMDb:s lista över de 250 bästa filmerna. Men jag vet att den ska vara där.

The Perks of Being a Wallflower är inte revolutionerande. Den är bara en film om hur det är att vara ung. Eller som regissören och författaren själv säger:

"The Perks of Being a Wallflower is a celebration of youth, friendship and that perfect drive to that perfect song."

Kanske är det så att alla som någon gång varit unga kan relatera till den introverta Charlie (Logan Lerman) som inte umgåtts med någon annan än sin familj på sommarlovet, eller Patrick (Ezra Miller) som gömmer sina svåra problem bakom en skämtglad och sprudlande fasad, eller Sam (Emma Watson) som bara dejtar douchebags eftersom "man accepterar den kärlek man tror att man förtjänar".

Nej, The Perks of Being a Wallflower är verkligen inte revolutionerande, men den är annorlunda och berör på ett sätt som typiska tonårsfilmer sällan gör. Här är problemen så mycket större än att drömkillen inte vet att du existerar, eller att du måste vara cool fast du egentligen bara vill vara dig själv. Ensamhet, gemenskap, lycka, sorg, kärlek och död är känslor som tas på stort allvar och behandlas trovärdigt och rättvist. Det är kanske vad som gör The Perks of Being a Wallflower till en så älskvärd hyllning och föraktning av ungdomen.

Den är inte revolutionerande, men den är genuin. 

Betyg:



P.S. Jag har köpt boken. Bara det är väl ett bra betyg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar