söndag 14 juli 2013

Cloud Atlas (2012)

 http://2.bp.blogspot.com/-gh9viwPznuU/UJQQ7gbHEgI/AAAAAAAAH44/PdERDrqZj6k/s400/Cloud+Atlas+film.jpeg
 Robert Frobisher: I believe there is another world waiting for us, Sixsmith. A better world. And I'll be waiting for you there.

Regisserad av Tom Tykwer, Lana Wachowski och Andy Wachowski

Om den ultimata filmupplevelsen innebär att dras med och fastna i någonting som känns så övermäktigt att man inte förstår någonting samtidigt som man är med på precis allt så har jag hittat den nu i Tom Tykwer och Wachowsi-syskonens mastodontfilm Cloud Atlas. 

Den extremt komplicerade handlingen baseras på boken med samma namn och ser ut ungefär såhär:

Sex historier som alla utspelar sig under helt olika århundraden är inte så olika som de kan tyckas vara; En Söderhavsresa på 1800-talet, en ung kompositör i England på 1930-talet, en reporter som ska lösa en komplicerad gåta i det miljöaktivistiska 1970-talet, en förvirrad bokredaktör år 2012, en frihetskämpe i framtida Seoul, och en förödande upptäckt under tiden efter katastrofen. "Everything is connected" lyder filmens tagline. Det kluriga (och helt underbara) är att bit för bit inse hur hela pusslet så småningom kommer att se ut.

Som så många andra blev jag kär i allt vad Cloud Atlas bjuder på och jag anser att en film som denna inte ska analyseras, bara upplevas. Jag överdriver inte när jag säger att man får se otroligt många sidor av Tom Hanks, Halle Berry och Hugo Weaving med flera och det är nästan värt att se filmen bara för att beundra de otroliga jobb sminköserna gjort, såväl som de fantastiskt snygga och futuristiska specialeffekterna.

Cloud Atlas är en film som i alla fall jag kommer att se om och om igen och aldrig tröttna på eftersom det hela tiden finns ett nytt dolt budskap att avslöja. Cloud Atlas ger sin publik mycket av allt och kommer om några år att ha gjort ett rejält avtryck i filmhistorien. Det här är film när den är som bäst.

Betyg:
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar